Οι Πρέσπες

Οι Λίμνες Πρέσπες ενώνουν τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Δημοκρατία των Σκοπίων. Το φυσικό πλούτο και την απόλυτη γαλήνη περικλείουν το όρος του Βαρνούντα, το όρος Βροντερό και οι πλαγιές του Τρικλάριου, ενώ συνήθως στο βάθος βλέπουμε τα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας και των Σκοπίων.

Η λίμνη Μεγάλη Πρέσπα είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων και έχει έκταση 272 τετρ. χλμ. με βάθος 55 μέτρα. Παρατηρούνται πολλά είδη σπάνιων πουλιών όπως αργυροπελεκάνοι, ερωδιοί, κορμοράνοι κ.α., ενώ ο ταξιδιώτης συναντάει καταπράσινες πλαγιές με δάση κέδρου και βελανιδιάς. Στα βράχια γύρω από τις ακτές της Μεγάλης Πρέσπας υπάρχουν σπήλαια.

Μία στενή λωρίδα ξηράς με μήκος 5χλμ. χωρίζει την Μεγάλη Πρέσπα από την Μικρή Πρέσπα, που έχει έκταση 44 τετρ. χλμ. με ένα μικρό τμήμα της να ανήκει στην Αλβανία.

Η διαδρομή Φλώρινα – Πρέσπες είναι από τις ομορφότερες διαδρομές που θα συναντήσετε στην Ελλάδα, σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Επιβάλλεται να επισκεφτείτε το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, το χωριό του Αγίου Γερμανού και τα υπόλοιπα ορεινά ψαροχώρια που είναι πλούσια σε βλάστηση.